понеділок, 25 червня 2018 р.

Книгомандри

    Якщо ви фанат читання, то, напевно, у вас удома вже є не одна книжкова шафа, “під зав’язку” набита улюбленими “паперовими друзями”. І рано чи пізно постає питання – а куди подіти нові книжки? Адже, погодьтеся, не в усіх є можливість відвести цілу кімнату під бібліотеку. Тому залишається або перестати читати, або перейти на електронну літературу.
    Перше для справжнього любителя читання просто неможливо, друге – не дуже добре, бо справжню книгу e-book або монітор комп’ютера ніколи не замінять. Але є ще один варіант «розставання» зі старими книгами і отримання нових – їх обмін, який отримав назву «буккросинг».
     Буккросинг (англ. bookcrossing, іноді "книговорот”) — хобі і громадський рух, що діє за принципом соціальних мереж і близький до флешмобу. Це процес звільнення книг. Людина, прочитавши книгу, залишає ("звільняє”) її у громадському місці (парк, кафе, поїзд, станція метро) для того, щоб інша, випадкова людина могла цю книгу знайти і прочитати. Вона у свою чергу повинна повторити процес. Слідкування за "мандрівкою” книги здійснюється через спеціальні сайти в Інтернеті. 
    Буккросинг популярний у США та країнах Західної Європи. 
     Член руху буккросинг — буккросер — реєструється на спеціальному сайті. Потім він реєструє книги, які готується відпустити, створюючи таким чином свою "книжкову полицю”. При реєстрації кожна книга отримує унікальний код книги (англ. BCID). Буккросер "звільняє” книгу на сайті (тобто робить запис, де, коли (буде) звільнена книга), і "звільняє” її в реалі. Людина, що знайшла ("спіймала”) таку книгу, увійшовши на сайт і ввівши код книги, потрапляє в журнал книги, робить там запис про те, що буккросер відпустив цю книгу.
      Історія буккросингу почалася у травні 2001 року. Тоді американець Рон Горнбекер, спеціаліст у сфері інтернет-технологій, залишив у холі готелю 20 книжок з пояснювальними написами. Через півроку на його сайті було вже 300 активних користувачів, які "відпускали" книги і приводили нових учасників. Рух із США поширився в Європу. 
Інформацією про обмін книгами в Україні обмінюються на сайті   bookcrossing.net.ua .

Немає коментарів:

Дописати коментар