суботу, 4 серпня 2018 р.

Щоб урок став цікавішим

Хмара слів (хмара тегів, або зважений список) – це візуальне відтворення списку слів, категорій, міток чи ярликів на єдиному спільному зображенні. За допомогою хмар слів можна візуалізувати термінологію з певної теми у більш наочний спосіб. Кольорова хмара зі слів приковує погляд до об'єкта і змушує нас зосередиться на матеріалі.  Хмара містить в собі як візуальну інформацію (наприклад, форма хмари), так і смислове навантаження - сам текст.    Хмара слів краще запам'ятовується.

Використання яскравої графіки у вигляді хмар слів на уроках дозволить зробити акценти на ключових моментах із теми вивчення. Це, у свою чергу, сприяє переосмисленню та систематизації навчального матеріалу. До того ж, використання різних кольорів, шрифтів та форм хмар дозволить учням швидше опанувати новий матеріал завдяки активному залученню зорової пам'яті.
Можливості використання хмари слів у навчанні пов'язані, наприклад, з тим, що: 
·                     у хмару можна записати тему уроку, яку учні повинні визначити; 
·                     попросити скласти пропозиції щодо визначеної теми, «хмара» виступає в якості опорного конспекту; 
·                     можна запропонувати дітям прочитати в «хмарі» головне питання, на яке необхідно знайти відповідь протягом уроку; 
·                     скласти речення або розповідь, використовуючи якомога більше слів з хмари; 
·                     створити словникову «хмару» на основі невеликих нещодавно вивчених навчальних текстів, і попросити учнів пригадати, про що були ці тексти, і в якому саме контексті використовувалися слова; 
·                     показати «хмару», складену зі слів, узятих із незнайомого тексту, і попросити здогадатися про його зміст;
·                     перетворити нудний текст в цікаву головоломку;
·                     написати зашифровану листівку другові;
·                     зробити "хмарку" підказок до математичного (фізичного, географічного, біологічного, інформатичного, ...) диктантів, кросвордів тощо;
·                     повторити основні поняття теми, що вивчається.
Хмару слів можна легко згенерувати власноруч з використанням спеціальних програм:
1. Word It Out
Word It Out – безкоштовний англомовний сервіс для створення хмар слів, який є одним з найпростіших і зручних у використанні.
Якщо ваша англійська недосконала, у браузері Google Chrome можна налаштувати автоматичний переклад сторінки, будь-якою зручною для вас мовою.
Приклад хмари слів-винятків до правил правопису подвоєння приголосних у словах іншомовного походження в українській мові (створено за допомогою Word It Out)

2.  Word Art (Tagul)

Word Art – багатофункціональний англомовний сервіс для створення хмар слів. З його допомогою можна створювати яскраві хмари різної форми. Недоліком цієї програми є певне спотворення шрифтів при відображенні кирилиці.

 3. imagechef.com 


Сервіс imagechef.com – це сервіс Інтернет для візуалізації інформації. Сервіс має багато графічних шаблонів, які дозволяють додавати свій текст і фотографії, щоб зробити анімовану або статичну картинку, яку можна зберегти до себе на ПК або додати html-код на блог, поділитися нею в соціальних мережах або відправити по електронній пошті.
І ще дуже важливо – цей сервіс російською мовою, що значно спрощує роботу!

Немає коментарів:

Дописати коментар