неділю, 3 січня 2016 р.

Пропоную конспект уроку з української мови для 9 класу


Тема уроку: Складнопідрядне речення. Сполучники і сполучні слова в складнопідрядному реченні

Мета уроку: узагальнити і систематизувати вивчений матеріал про складнопідрядні речення;удосконалити пунктуаційні навички, вміння аналізувати, систематизувати, доводити й обґрунтовувати ; розвивати творчі вміння самостійно розв’язувати нові пізнавальні завдання; виховувати почуття поваги до українського художнього слова, його краси і сили.
Обладнання: презентація, картки із завданнями, тести.

ХІД УРОКУ:
І. Оголошення теми уроку. Запис у зошити. Колективне формулювання мети уроку.
 Доброго дня, дорогі діти! Усміхніться, побажайте всім присутнім гарного настрою, а собі удачі! І записуємо тему уроку. Сьогодні у нас передостанній урок з теми, наступний – контрольна робота, тому ми повинні старанно попрацювати. Давайте разом сформулюємо мету уроку. 

ІІІ.  Мотивація навчальної діяльності.
А щоб ви не тільки підготувалися до контрольної роботи, а й трішки розважилися,  ми вирушимо на ярмарок!(Ярмарок чи ярмарка)  Раніше майже в кожному селі були ярмарки. За свідченнями старожилів, у  Селещині  була базарна площа, де проводилися ярмарки. Зараз там розташовані магазини «Копієчка», «Господарочка», залитий фундамент для церкви. Організовувалися торги двічі на рік: на Івана Богослова та восени – після збору врожаю. Тривали по кілька днів. Чого тільки не було на них. Товари були на різний смак і кожен мав можливість придбати те, що йому необхідне. Розважались тут хто як хотів. Хтось, добре заробивши, на радощах біг в корчму, інші танцювали, а хтось і на каруселях та гойдалках катався.  

А як раніше на ярмарок їздили? Волами… Кіньми… А ще пішки… Ми поїдемо на возах… Отже, вмощуйтесь зручненько й поїхали. Та будьте  уважними, щоб усе побачили, почули, нічого не прогавили, добре скупилися і повернулися назад з  високими балами.  Рушаймо.
ІІІ. Пояснення нового матеріалу. Сполучники і сполучні слова (слайди).
ІV. Виконання  завдань. Розминка.
Що таке СПР?   Як пов’язуються частини СПР?Які види СПР ви знаєте?

Я –  підрядна частина складнопідрядного речення, відповідаю на питання який? чий? котрий?, пояснюю головний або другорядний член головної частини, виражений іменником або іншою частиною мови в значенні іменника.
Я –  підрядна частина складнопідрядного речення, відповідаю на питання непрямих відмінків, пояснюю зміст одного зі слів підрядної частини. Приєднуюсь до головної частини речення сполучниками що, як, щоб, ніби.
Я –  підрядна частина складнопідрядного речення, відповідаю на питання де?куди?звідки?, вказую на місце або напрям дії, про яку йдеться в головній частині.
Я –  підрядна частина складнопідрядного речення, відповідаю на питання  коли?відколи? з якого часу? До головної частини приєднуюся сполучниками коли, поки, доки, як, тільки, з того часу як.
Я  вказую на спосіб дії або ступінь, про які йдеться в головній частині, відповідаю на питання як? яким способом? наскільки?
Я за допомогою порівняння пояснюю зміст головної частини, відповідаю на питання як? подібно до чого?
Я вказую на причину дії, відповідаю на питання чому? з якої причини? через що?
А я вказую, із якою метою відбувається дія, про яку йдеться в головній частині, відповідаю на питання з якою метою? для чого?
А я вказую на наслідок того, про що йдеться в головній частині, завжди стою в реченні після головної частини, до якої приєднуюся  за допомогою сполучника так що.
Я вказую на умову, за якої стане можливою дія, про яку йдеться в головній частині, поєднуюся з головною сполучниками коли, коли б, якби, аби.
А я повідомляю про явища, усупереч яким відбувається дія, про яку йдеться в головній частині, відповідаю на питання незважаючи на що?

1.Прослухайте текст. Яка його тема? Відшукайте СПР. Які засоби зв’язку в реченнях?
     Дорога коло містечка Сорочинців кипіла народом, який поспішав із усіх навколишніх і далеких хуторів
на ярмарок. З ранку ще тягнулися незмінною низкою чумаки з сіллю й рибою. Гори горщиків, закутаних у сіно, повільно рухалися, здається, нудьгуючи своїм ув'язненням і темрявою, місцями тільки якась розписана яскраво миска або макітра хвалькувато висловлювалася з високо накопиченого на возі тину й привертала розчулені погляди прихильників розкоші. Багато перехожих поглядали із заздрістю на гончаря, який повільними кроками йшов за своїм товаром, турботливо обкутуючи глиняних своїх франтів і кокеток ненависним для них сіном.
Одиноко в стороні тягнувся на стомлених волах віз туди, куди  брів  його господар…
                                                                                                        Микола Гоголь
                                                                                                               Усього   3б
Вози отримали по _____б.  –  Їдемо далі…
2. Знайдіть СПР. Складіть схему, визначте вид підрядної частини.
Благословилося на світ. Виткнуло заспаний писок сонце, стьобнуло промінням по зелених луках, степах, по садках,  по левадах. І видно, що аж ген до того ліска дорогою вози потягнулися.
На возах і зозулясті кури, і вівця кручена,  і теля мекає, і порося верещить. І їдуть, їдуть, їдуть… І дорога вже здається строкатою  величезною гадюкою, живою і покрученою, що за отой лісок , не поспішаючи, полізла.                                                                   
А наш віз вискакує з тої гадюки, торохтить по грудках, так що шелестить під колесами  свіженька трава…     Пливе річка селянських возів… На ярмарок!..                                        (1б за речення)                                                     Остап Вишня

3. Такою побачив дорогу до ярмарку Остап Вишня. А якою бачите її ви?  Уявити вам допоможуть слайди. Продовжте речення так, щоб утворилися СПР.  Намагайтеся будувати зв’язний текст.  (Перевіряємо. Кількість  правильних речень поділити на 2)
          Виїхали ми ще до сходу сонця, тому дорогу нам освітлював лише тьмяний місяць. Небо поступово посвітліло так, що стало видно все навколо.. Аж ось випливла з-за горизонту велика вогняна куля, котра залила весь світ рожевим сяйвом.
         Біля старого дерев’яного вітряка дорога повернула в ліс, де перед нами постало чарівне царство  кольорів і звуків. За невеликим озерцем ми проминули млинок, опинилися на узліссі, щоб дорога вивела нас на околицю містечка. Стало зрозуміло, що мандри наші закінчуються.
                                                                                                                    2 бали
4. От і добралися ми аж до самого ярмарку. Але ж тут ворота зачинені! Щоб відчинити – код потрібен! Шукаємо код, а заразом і правила повторимо. Виконуємо тест. Записуємо підряд усі правильні відповіді і отримаємо шестизначне число, яке є кодом.
КОД: 112331                                                     3б
От і потрапили  ми нарешті на ярмарок! І чого ж тут тільки не побачиш! І не протовпишся, бо той купує, той торгує, той божиться, той прицінюється…(Г. Квітка-Основ’яненко). А на ярмарку потрібно бути пильним, уважним і мудрим, щоб не спіймати облизня. Тому пропоную поміркувати
Багато краму навколо, а люду – ще більше.Але ми з вами якось проберемось крізь натовп і все добряче роздивимося .А це що? Пунктуаційний аукціон.
Розставити розділові знаки, обґрунтувати їх: 1.Сонце було при заході так що з півночі піднімалась заходила темна туча. 2.Незабаром   сонце пірнуло в хмари тому зосталось палахкотіти  лише розвироване провалля вогню. 3.Сонце змовкло перед тим як все засмутилось. 4.Навкруги була пустка оскільки  не видно було жодної живої душі. 5.Дарма що на небі збирались хмари  ніхто  не втрачав гарний настрій. 6.Над річкою збиралась густа пара мов хто підігрів знизу воду. 3бали                                             
V.  Узагальнення.
1. От і поповнилися вози товаром – знаннями, які залишаться з вами!  
Що ж ми з вами  повторили, згадали?   За  що отримали бали?

VІ. Підсумок уроку. Справдилися ваші очікування?
 «Незакінчене речення»: На сьогоднішньому уроці я…
                                           Найважче мені було…
                                           Мені сподобалося…
                                           Я хотіла б…
VІІ. Домашнє завдання: ліквідувати виявлені в знаннях прогалини, підготуватися до контрольної роботи.

КВИТАНЦІЯ-РАХУНОК


Кількість балів
Отримані мною бали
1. Пошук.
3

2. Зорово-графічна робота.
1

3. Дорога до ярмарку.  
2-по 0,5 бали за речення

4.КОД
3

5.Пунктуаційний аукціон.
3


Усього – 12 балів
Сума -    

Немає коментарів:

Дописати коментар